O bobulích

                                   Bílá vína

 

Veltlínské zelené

Charakteristika vína :

Zkratka:       VZ
Barva:          světle žlutá barva
Vůně:           od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť:           svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, u vyzrálých vín exotické ovoce

Müller-Thurgau

Charakteristika vína :

Zkratka:       MT
Barva:          světle žluto-zelená
Vůně:           jemná muškátová až kopřivově broskvová
Chuť:            harmonická chuť s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami, extraktivní.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit

Ryzlink vlašský

Charakteristika vína :

Zkratka:      RV
Barva:          světle zeleno-žlutá.
Vůně:           vůně neutrálně vinná, příjemně květinová nebo jablečná (zelená jablka).
Chuť:           příjemně svěží jemné víno s výraznými kyselinami, je plné a harmonické.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny

Ryzlink rýnský

Charakteristika vína :

Zkratka:      RR
Barva:           světle žluto-zelená.
Vůně:            květinová, typická – po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy.
Chuť:            peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: broskev, jablko, pomeranč, citronovou kůru, kdouli a u měkčích vín i meruňku nebo ananas, ale i med, marcipán, mandle a hrozinky, minerály, květ mučenky, lipový květ

Rulanské bílé

Charakteristika vína :

Zkratka:      RB
Barva:          zlatavě zeleno-žlutá.
Vůně:           víno nemá výrazné aroma, jemné květinové vůně, u vyzrálého vína chlebnatá
Chuť:           víno je kulaté, plné ohnivosti, extraktivní s nasládlou chutí. U mladého vína můžeme zaznamenat vyšší kyselinku

Ve vůni a chuti můžeme hledat: hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku

Neuburské

Charakteristika vína :

Zkratka:       Ng, Neu
Barva:          světle zeleno-žlutá.
Vůně:            jemná muškátová až kopřivově broskvová, při zrání v láhvi malinová.
Chuť:           v chuti harmonické, extraktivní, plné, s nižším obsahem kyselin – nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklá skořicová chuť

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy, maliny, smetanu

Sauvignon

Charakteristika vína :

Zkratka:      Sg, Svg
Barva:          víno je světle zeleno-žluté.
Vůně:           výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu.
Chuť:           kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, angrešt, kiwi s nádechem citronu, broskve, nektarinky, meloun, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas i marcipán, někdy tropické ovoce

Veltlínské červené rané

Charakteristika vína :

Zkratka:      VČR (Večerka)
Barva:          zlatožlutá.
Vůně:            neutrální, při vyšší cukernatosti moštů se objevují až medové tóny
Chuť:           kořenité víno s nižším obsahem kyselin, širší extraktivní chuť

Ve vůni a chuti můžeme hledat: med, chlebnatost

Muškát moravský

Charakteristika vína :

Zkratka:      MM
Barva:          světle žlutá.
Vůně:           výrazná muškátová, někdy po černém rybízu.
Chuť:           jemně aromatické víno s nižší kyselinkou.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny

Tramín červený

Charakteristika vína :

Zkratka:       TČ

Barva:          zelenožlutá až zlatožlutá, intenzivní
Vůně:           plná a kořenitá bezová vůně, někdy připomíná vůni růží.
Chuť:           víno je plné, extraktivní, kořenité s nižším obsahem kyselin, často se zbytkovým cukrem. Je také charakterizováno jako silné – alkohol není v rovnováze s kyselinami.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: čajová růže, koření, med, hrozinky, exotické aroma, tropické ovoce, fialka, zázvor, skořice, liči

Rulandské šedé

Charakteristika vína :

Zkratka:      RŠ
Barva:          zlato-žlutá barva.
Vůně:           jemná odrůdová až neutrální vůně, ovocné tóny
Chuť:           plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: pomeranč, med, botrytické tóny, jablka, hrušky, mango, květiny, někdy i kozí pysk

Sylvánské zelené

Charakteristika vína :

Zkratka:      SZ
Barva:          žluto-zelená.
Vůně:           pikantní vůně, v mladších ročnících travnatá
Chuť:           plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mladších ročnících s vyšší kyselinkou.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: u mladších vín angrešt

Pálava

Charakteristika vína :

Zkratka:        Pa

Barva:          zlatožlutá
Vůně:            aromatické látky typu Tramínu doplněné o vanilkové tóny
Chuť:            plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu

Ve vůni a chuti můžeme hledat: koření, muškát, vanilku

 

Aurelius

Charakteristika vína :

Zkratka:      Au
Barva:        zelenožlutá
Vůně:          ovocné tóny, kdoulově-lipová
Chuť:         plná s výraznějšími kyselinkami, svěží až řízná, jemně kořenitá

Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření

Chardonnay

Charakteristika vína :

Zkratka:      Ch, Cha
Barva:        světle žlutá, zelenožlutá až nazlátlá
Vůně:           ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.
Chuť:           v chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: zelené jablko, hrušku, akát, citrusové plody, broskev, mango, banán, meloun, ananas, smetanu, máslo, med, karamel, lískový oříšek, ocelové tóny, minerály, toastování

Děvín

Charakteristika vína :

Zkratka:      De
Barva:         zelenožlutá
Vůně:          výrazná, aromatická
Chuť:           jemně kořenitá

Ve vůni a chuti můžeme hledat: kořenité tóny Tramínu či Muškátu, zralý grapefruit

Hibernal

Charakteristika vína :

Zkratka:       Hi
Barva:          zelenožlutá
Vůně:           intenzivní, příjemně ovocné tóny
Chuť:           plná, velmi extraktivní, vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, ananas, broskev, grapefruit

Irsai Oliver

Charakteristika vína :

Zkratka:        IO
Barva:           světle žlutá
Vůně:            muškátově kořenitá
Chuť:            nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát

Kerner

Charakteristika vína :

Zkratka:        Ke
Barva:          zelenožlutá až slámově žlutá
Vůně:           svěží aromatické látky, připomínající koncentrovanější vůni Ryzlinku rýnského
Chuť:           plné tělo, při reduktivní technologii svěží až řízný typ plného, elegantního a pro běžného konzumenta přitažlivého vína, příjemné kyseliny, máslové tóny, nahořklý závěr

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, rybíz, tmavý med, máslové tóny, kořenitost

Muškát Ottonel

Charakteristika vína :

Zkratka:        MO
Barva:           světle žlutá
Vůně:            jemná, muškátová
Chuť:            jemná, lehká, kratší, muškátová

Ve vůni a chuti můžeme hledat: růži, muškát

Červená vína

 

Alibernet

Charakteristika vína :

Zkratka:       Al, Ali
Barva:         velmi tmavě červená
Vůně:           výrazná kabernetová
Chuť:          středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, kabernet

André

Charakteristika vína :

Zkratka:       An
Barva:          u vín z dobře vyzrálých hroznů tmavě granátová
Vůně:           výrazná kabernetová
Chuť:           ovocné vůně peckovitého ovoce, u zralých vín tóny borůvek, případně povidel

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, borůvky, povidla

Cabernet Moravia

Charakteristika vína :

Zkratka:       CM
Barva:           tmavě granátová
Vůně:            jemně kabernetové tóny
Chuť:            jemně kabernetové tóny

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz

Cabernet Sauvignon

Charakteristika vína :

Zkratka:       CS
Barva:        tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem, stárnutím se sytost stupňuje
Vůně:          typická černorybízová
Chuť:         mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, třešně, ostružiny, zelenou papriku, olivy, cedrové dřevo, marmeláda, hořkou čokoládu, eukalypt, tabák, tuhu, mentol

Dornfelder

Charakteristika vína :

Zkratka:      Dr, Dor
Barva:         tmavě granátová
Vůně:           svěží ovocné tóny
Chuť:          středně plná až plná podle úrody a technologie

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy

Frankovka

Charakteristika vína :

Zkratka:      Fr
Barva:        světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky
Vůně:         v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně

Chuť:         tvrdší, s čerstvou kyselinkou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, skořici

Merlot

Charakteristika vína :

Zkratka:      Me
Barva:        rubínová až tmavě granátová, odstín záleží na velikosti sklizně, a protože je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová
Vůně:        jemná vůně přezrálého černého rybízu

Chuť:       nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černé třešně, švestky, kompot, fíky, růže, po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče

Modrý Portugal

Charakteristika vína :

Zkratka:      MP
Barva:        jemně rubínová
Vůně:          jemně květinová

Chuť:          lehčí, s menším obsahem tříslovin, harmonická

Ve vůni a chuti můžeme hledat: květiny, čerstvé seno

Neronet

 

Charakteristika vína :

Zkratka:      Ne
Barva:          velmi tmavě červená s modravými záblesky
Vůně:           jemná

Chuť:           plná, výraznější struktura tříslovin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, višňový kompot, kabernetový charakter

Rulandské modré

Charakteristika vína :

Zkratka:      RM
Barva:           bledě rubínová až cihlově červená, s nazlátlým okrajem
Vůně:          ovocné tóny

Chuť:         plná, nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny, hebkost při klouzání po jazyku

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, maliny, jahody, červné třešně, brusinky, ve vyzrálých kůže, kouř hořícího dřeva, tlející listí, sušené švestky, povidla, hořké mandle, hořká čokoláda

Svatovavřinecké

Charakteristika vína :

Zkratka:       Sv
Barva:          tmavě červená, granátová až fialová
Vůně:           výrazně višňová, někdy až černorybízová

Chuť:          drsnější, s ovocnými tóny, plná, výrazně odrůdový charakter, zajímavě strukturované třísloviny, někdy bývají mladá vína zatížena příliš vysokým obsahem kyselin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: višně, černý rybíz, u lahvově zralých dobrých ročníků povidla

Zweigeltrebe

Charakteristika vína :

Zkratka:       Zw
Barva:          tmavě granátová s fialovým zábleskem
Vůně:           ovocněkořenitá, mnohdy připomínající bobulové ovoce

Chuť:          plná, s dostatečným obsahem tříslovin, řízná až jemná a hebká

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, višně