Bílá vína
Veltlínské zelené
Charakteristika vína :
Zkratka: VZ
Barva: světle žlutá barva
Vůně: od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť: svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, u vyzrálých vín exotické ovoce
Müller-Thurgau
Charakteristika vína :
Zkratka: MT
Barva: světle žluto-zelená
Vůně: jemná muškátová až kopřivově broskvová
Chuť: harmonická chuť s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami, extraktivní.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit
Ryzlink vlašský
Charakteristika vína :
Zkratka: RV
Barva: světle zeleno-žlutá.
Vůně: vůně neutrálně vinná, příjemně květinová nebo jablečná (zelená jablka).
Chuť: příjemně svěží jemné víno s výraznými kyselinami, je plné a harmonické.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny
Ryzlink rýnský
Charakteristika vína :
Zkratka: RR
Barva: světle žluto-zelená.
Vůně: květinová, typická – po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy.
Chuť: peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: broskev, jablko, pomeranč, citronovou kůru, kdouli a u měkčích vín i meruňku nebo ananas, ale i med, marcipán, mandle a hrozinky, minerály, květ mučenky, lipový květ
Rulanské bílé
Charakteristika vína :
Zkratka: RB
Barva: zlatavě zeleno-žlutá.
Vůně: víno nemá výrazné aroma, jemné květinové vůně, u vyzrálého vína chlebnatá
Chuť: víno je kulaté, plné ohnivosti, extraktivní s nasládlou chutí. U mladého vína můžeme zaznamenat vyšší kyselinku
Ve vůni a chuti můžeme hledat: hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku
Neuburské
Charakteristika vína :
Zkratka: Ng, Neu
Barva: světle zeleno-žlutá.
Vůně: jemná muškátová až kopřivově broskvová, při zrání v láhvi malinová.
Chuť: v chuti harmonické, extraktivní, plné, s nižším obsahem kyselin – nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklá skořicová chuť
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy, maliny, smetanu
Sauvignon
Charakteristika vína :
Zkratka: Sg, Svg
Barva: víno je světle zeleno-žluté.
Vůně: výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu.
Chuť: kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, angrešt, kiwi s nádechem citronu, broskve, nektarinky, meloun, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas i marcipán, někdy tropické ovoce
Veltlínské červené rané 
Charakteristika vína :
Zkratka: VČR (Večerka)
Barva: zlatožlutá.
Vůně: neutrální, při vyšší cukernatosti moštů se objevují až medové tóny
Chuť: kořenité víno s nižším obsahem kyselin, širší extraktivní chuť
Ve vůni a chuti můžeme hledat: med, chlebnatost
Muškát moravský
Charakteristika vína :
Zkratka: MM
Barva: světle žlutá.
Vůně: výrazná muškátová, někdy po černém rybízu.
Chuť: jemně aromatické víno s nižší kyselinkou.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny
Tramín červený
Charakteristika vína :
Zkratka: TČ
Barva: zelenožlutá až zlatožlutá, intenzivní
Vůně: plná a kořenitá bezová vůně, někdy připomíná vůni růží.
Chuť: víno je plné, extraktivní, kořenité s nižším obsahem kyselin, často se zbytkovým cukrem. Je také charakterizováno jako silné – alkohol není v rovnováze s kyselinami.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: čajová růže, koření, med, hrozinky, exotické aroma, tropické ovoce, fialka, zázvor, skořice, liči
Rulandské šedé
Charakteristika vína :
Zkratka: RŠ
Barva: zlato-žlutá barva.
Vůně: jemná odrůdová až neutrální vůně, ovocné tóny
Chuť: plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: pomeranč, med, botrytické tóny, jablka, hrušky, mango, květiny, někdy i kozí pysk
Sylvánské zelené
Charakteristika vína :
Zkratka: SZ
Barva: žluto-zelená.
Vůně: pikantní vůně, v mladších ročnících travnatá
Chuť: plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mladších ročnících s vyšší kyselinkou.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: u mladších vín angrešt
Pálava
Charakteristika vína :
Zkratka: Pa
Barva: zlatožlutá
Vůně: aromatické látky typu Tramínu doplněné o vanilkové tóny
Chuť: plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu
Ve vůni a chuti můžeme hledat: koření, muškát, vanilku
Aurelius 
Charakteristika vína :
Zkratka: Au
Barva: zelenožlutá
Vůně: ovocné tóny, kdoulově-lipová
Chuť: plná s výraznějšími kyselinkami, svěží až řízná, jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření
Chardonnay
Charakteristika vína :
Zkratka: Ch, Cha
Barva: světle žlutá, zelenožlutá až nazlátlá
Vůně: ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.
Chuť: v chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: zelené jablko, hrušku, akát, citrusové plody, broskev, mango, banán, meloun, ananas, smetanu, máslo, med, karamel, lískový oříšek, ocelové tóny, minerály, toastování
Děvín 
Charakteristika vína :
Zkratka: De
Barva: zelenožlutá
Vůně: výrazná, aromatická
Chuť: jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: kořenité tóny Tramínu či Muškátu, zralý grapefruit
Hibernal
Charakteristika vína :
Zkratka: Hi
Barva: zelenožlutá
Vůně: intenzivní, příjemně ovocné tóny
Chuť: plná, velmi extraktivní, vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, ananas, broskev, grapefruit
Irsai Oliver
Charakteristika vína :
Zkratka: IO
Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát
Kerner 
Charakteristika vína :
Zkratka: Ke
Barva: zelenožlutá až slámově žlutá
Vůně: svěží aromatické látky, připomínající koncentrovanější vůni Ryzlinku rýnského
Chuť: plné tělo, při reduktivní technologii svěží až řízný typ plného, elegantního a pro běžného konzumenta přitažlivého vína, příjemné kyseliny, máslové tóny, nahořklý závěr
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, rybíz, tmavý med, máslové tóny, kořenitost
Muškát Ottonel 
Charakteristika vína :
Zkratka: MO
Barva: světle žlutá
Vůně: jemná, muškátová
Chuť: jemná, lehká, kratší, muškátová
Ve vůni a chuti můžeme hledat: růži, muškát
Červená vína
Alibernet
Charakteristika vína :
Zkratka: Al, Ali
Barva: velmi tmavě červená
Vůně: výrazná kabernetová
Chuť: středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, kabernet
André
Charakteristika vína :
Zkratka: An
Barva: u vín z dobře vyzrálých hroznů tmavě granátová
Vůně: výrazná kabernetová
Chuť: ovocné vůně peckovitého ovoce, u zralých vín tóny borůvek, případně povidel
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, borůvky, povidla
Cabernet Moravia
Charakteristika vína :
Zkratka: CM
Barva: tmavě granátová
Vůně: jemně kabernetové tóny
Chuť: jemně kabernetové tóny
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz
Cabernet Sauvignon
Charakteristika vína :
Zkratka: CS
Barva: tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem, stárnutím se sytost stupňuje
Vůně: typická černorybízová
Chuť: mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, třešně, ostružiny, zelenou papriku, olivy, cedrové dřevo, marmeláda, hořkou čokoládu, eukalypt, tabák, tuhu, mentol
Dornfelder
Charakteristika vína :
Zkratka: Dr, Dor
Barva: tmavě granátová
Vůně: svěží ovocné tóny
Chuť: středně plná až plná podle úrody a technologie
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy
Frankovka
Charakteristika vína :
Zkratka: Fr
Barva: světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky
Vůně: v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně
Chuť: tvrdší, s čerstvou kyselinkou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, skořici
Merlot
Charakteristika vína :
Zkratka: Me
Barva: rubínová až tmavě granátová, odstín záleží na velikosti sklizně, a protože je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová
Vůně: jemná vůně přezrálého černého rybízu
Chuť: nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černé třešně, švestky, kompot, fíky, růže, po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče
Modrý Portugal
Charakteristika vína :
Zkratka: MP
Barva: jemně rubínová
Vůně: jemně květinová
Chuť: lehčí, s menším obsahem tříslovin, harmonická
Ve vůni a chuti můžeme hledat: květiny, čerstvé seno
Neronet
Charakteristika vína :
Zkratka: Ne
Barva: velmi tmavě červená s modravými záblesky
Vůně: jemná
Chuť: plná, výraznější struktura tříslovin
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, višňový kompot, kabernetový charakter
Rulandské modré
Charakteristika vína :
Zkratka: RM
Barva: bledě rubínová až cihlově červená, s nazlátlým okrajem
Vůně: ovocné tóny
Chuť: plná, nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny, hebkost při klouzání po jazyku
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, maliny, jahody, červné třešně, brusinky, ve vyzrálých kůže, kouř hořícího dřeva, tlející listí, sušené švestky, povidla, hořké mandle, hořká čokoláda
Svatovavřinecké
Charakteristika vína :
Zkratka: Sv
Barva: tmavě červená, granátová až fialová
Vůně: výrazně višňová, někdy až černorybízová
Chuť: drsnější, s ovocnými tóny, plná, výrazně odrůdový charakter, zajímavě strukturované třísloviny, někdy bývají mladá vína zatížena příliš vysokým obsahem kyselin
Ve vůni a chuti můžeme hledat: višně, černý rybíz, u lahvově zralých dobrých ročníků povidla
Zweigeltrebe
Charakteristika vína :
Zkratka: Zw
Barva: tmavě granátová s fialovým zábleskem
Vůně: ovocněkořenitá, mnohdy připomínající bobulové ovoce
Chuť: plná, s dostatečným obsahem tříslovin, řízná až jemná a hebká
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, višně