Zajímavosti o víně

Ne všechna vína jsou veganská 

Některá vína totiž procházejí filtračními procesy, které užívají zvířecí produkty, jako například želatinu. 

Fontána plná vína 

A opravdu existuje! Nachází se v Itálii a je otevře

ná 24 hodin denně. A kde ji najdete? V Caldari di Ortona, ve střední Itálii. 

Víno léčí tělo i duši

O léčivých účincích pravidelného pití vína (v rozumném množství) se nepochybuje. Konzumace vína prospívá například trávení, krevnímu oběhu, srdci. Blahodárně víno působí rovněž na lidské sexuální libido. Proč tomu tak je?

Prvním “viníkem” je hormon estrogen, jehož produkci víno zvyšuje, čímž v nás probouzí sexuální tužby. Ještě důležitější je serotonin, látka, jejíž obsah v těle má vliv na jeho různorodé funkce, jako jsou paměť, chuť, nálada i pohlavní pud. Důvodem, proč na milostné schůzky bráváme lahev dobrého vína, je krom jeho chuti také schopnost alkoholu zvyšovat koncentraci serotoninu v těle.

Ne všechna vína zrají věkem

Ve skutečnosti až 90% vín by měla být spotřebována do roku od jejich výroby.

Víno nejen z hroznů

Jablečné víno alias “jabčák” není zdaleka jediným reprezentantem ovocných vín. Velmi oblíbená jsou též rybízová a bezová vína. Hlavně v Asii si pochutnáte na rýžovém víně, v Japonsku známém jako saké. Tzv. barley wine, víno z ječmene, zase vyzkoušíte pouze na britských ostrovech.

Tajemství jiskrného moku

V minulosti nebylo čiré, jiskrné víno zdaleka tak běžnou záležitostí, jako je tomu dnes. Pomineme – li různá autentická vína, dnes už se se zakaleným vínem ani nesetkáte a pokud ano, je to vnímáno jako vada vína. Napadlo vás někdy, jak vinař z hroznového moštu získá onen jiskrný lahodný nápoj? K tomuto účelu se používají čiřidla. Jsou to látky, které způsobí rychlé vysrážení kalů a jejich usazení na dně. Využívají se například bentonity – minerály vulkanického původu, ale také vyzina. Vyzina je výtažek z plynového měchýře některých druhů ryb, například jeseterů (typicky vyza velká), tresek nebo sumců. Na vyčiření jednoho hektolitru vína stačí okolo tří gramů této látky. Co dělat, když vám dojdou rybí měchýře? Můžete zkusit nejstarší používané čiřidlo, které navíc máte určitě doma – vaječné bílky.

Kolik vína můžeme vypít?

Ač je víno díky obsahu antioxidantů zdraví prospěšné, nemělo by se to s jeho konzumací přehánět. Za bezpečnou hranici se považuje jedna sklenice vína pětkrát v týdnu pro ženy a dvě sklenice vína pět dní v týdnu pro muže. Proč jsou ženy „v nevýhodě“? Může za to menší množství enzymu, který odbourává alkohol. V důsledku toho jsou ženy na účinky alkoholu náchylnější.

Víno možná vzniklo náhodou

První zmínky o pěstování a sběru vína se datují do období 7 000 až 4 000 let př.n.l. Přitom však není přesně známo, jak tento nápoj vlastně vznikl. Některé zdroje uvádí, že se jednalo o pouhou náhodu, kdy se kvasinky do hroznové šťávy dostaly přirozeně. Začaly zpracovávat v hroznové šťávě se vyskytující cukr a přeměnily jej na alkohol. Výrobu vína v průběhu let zdokonalili třeba Egypťané a Řekové.

Zázračný lék na spermie

Italské studie zase přišly s tím, že když muži vypijí láhev a skleničku vína k tomu týdně, mají mnohem vyšší počet spermií, které jsou v mnohem lepší kondici než spermie těch mužů, kteří víno nepijí vůbec.

Od pytlů k láhvi

V minulosti se víno uchovávalo v pytlích z kozí kůže. Tmavě zelenou láhev na víno, kterou dnes všichni dobře známe, vynalezl až v 17. století Angličan Sir Kenelm Digby.

Jak jednoduše zhodnotit kvalitu vína? „Test času“

V čem spočívá trik s „testem času“?

Jednoduše v tom, že nalejete do skleničky cca 0,5 dcl vína, tak na 2-3 doušky. K vínu si na začátku čichnete a ochutnáte jej. Uděláte si na víno nějaký názor. A teď přijde ta těžká část. Skleničku necháte na cca 15-20 minut jen tak stát. Co se stane? Víno se otevře díky kontaktu se vzduchem a zteplá. Tím nám odhalí své silné a slabé stránky.

Po cca 15-20 minutách si k vínu znova čichněte a ochutnejte ho. Může nastat jeden ze 3 scénářů, který vám prozradí, jak je na tom s kvalitou:

Víno nižší kvality = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno horší, než bylo na začátku. Osobně mu říkám „bazénové víno“ a jednoduchá rada je hodně jej vychladit a rychle vypít.

Víno příjemné na domácí popíjení = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno stejně dobré jako na začátku. Nevystupuje z něj nic nepříjemného ani v chuti, ani ve vůni. Většinou se jedná o dobrý poměr kvality a ceny a jde o víno, které vám udělá radost při běžném popíjení doma a nezklame ani návštěvu.

Velké víno = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno ještě lepší, než bylo na začátku. Objevujete v něm další úrovně chuti a vůně, baví vás užívat si jeho noblesy a komplexity. Takové víno většinou kritici hodnotí nad 90 bodů ze 100 a přinese vám krásné zážitky.

Zamezuje vzniku křečových žil

V neposlední řadě vědci dokázali, že víno je relativně dobrou prevencí proti trombóze. Brání vzniku krevních sraženin. Milovnice kvalitního vína budou ale jistě potěšeny i tím, že sklenka vína denně podporuje lepší trávení bílkovin a sacharidů a také neutralizuje vznik křečových žil.

Všechny vůně světa

U vína hodnotíme tři hlavní parametry: barvu, vůni a chuť, kterých je vinná réva schopna vytvořit neuvěřitelně pestrou škálu. Když zůstaneme u vůně, jen těch základních byste ve víně mohli najít kolem stovky. Pokud se podíváme na zadní stranu lahve, často si můžeme přečíst barvitý popis nejrůznějších čichových vjemů, které v daném víně můžeme cítit. Co nás asi příliš nepřekvapí, jsou ovocné nebo květinové vůně. Například pomeranč je poměrně běžný třeba u Rulandského šedého, čajová růže je zase typická pro Tramín červený. U jiných odrůd, třeba Sauvignon nebo Müller Thurgau, můžete najít tzv. zelené tóny, například tráva, kopřivy nebo seno. Jsou ale i vůně, které by ve víně čekal málokdo. U Ryzlinku rýnského z teplejších lokalit můžete identifikovat závan petroleje nebo kerosinu. Některá červená vína, třeba Syrah, mohou mít ve vůni zpocené koňské sedlo a u Sauvignonu můžeme někdy cítit dokonce kočičí moč.

Víno věčnou múzou

Básníci, spisovatelé, filmaři a další umělci ve víně odjakživa nacházeli inspiraci pro svoji tvorbu. Nejen nápoj samotný, ale zvláště jeho pěstování a sklizeň (vinobraní) figurují v poezii Jana Skácela i populárních komedií typu Bobule.

Kromě Bobulí vzpomeňme i na legendární snímky Casablanca, Kmotr nebo Ratatouille, kde víno zaujímá sice ne hlavní, přesto však podstatnou roli.

Víno dělá divy

Víno, s jeho povznášejícími účinky, tvořilo od pradávna součást nejrůznějších magických, později náboženských rituálů. Sakrální význam vína je znám nejen v křesťanství (svaté přijímání) a judaismu, ale významnou úlohu mělo víno při slavností boha Dionýse v antickém Řecku. Víno coby symbol krve se těšilo zvláštní úctě také ve starověkém Egyptě.

Sušenky s příchutí vína

I v Česku tolik oblíbené tyčinky KitKat existují ve variantě s příchutí vína. Bohužel u nás se zatím koupit nedají. Ale pokud budete mít cestu do Japonska, podívejte se po nich. Prý chutnají skvěle.

 “Pít na zdraví”

Tento klasický přípitek vznikl již ve starověkém Řecku. Hostitel se nejprve vína napil, aby ukázal, že není otrávené, a až poté jej nabídl svým hostům.

Toast neznamená jen opečený chleba

Římané dávali do svého vína kusy toastů, aby zmírnily kyselost vína. Proto se v anglicky mluvících zemí používá výraz make a toast – pronést přípitek.